Блог Книжки Блогрол

Про децентралізований Патреон

Про децентралізований Патреон

Вперше за патреон я почув десь 6 років тому – тоді мені була ще не дуже зрозуміла соцмережа, де хтось хоче лише один мій долар на місяць. З часом це виросло в величезну платформу, яка піднялась, і виявилось, що модель мікроплатежів прекрасно працює та користується популярністю. Тут я опишу цікаву альтернативу реалізацію для патреона, яка народилась після чергового кенселінгу цієї платформи, але до неї якої я так і не дійшов – тому дарую комусь цю ідею :)

Що не так з патреоном

До початку 22-го року платформа була досить популярною в Україні, і деякі патрони навіть могли заробляти до $10k-15k на місяць. З кінця лютого, фонд Повернись Живим збирав там гроші для фонду, але Патреон заблокував профіль через те, що «платформа не дозволяє зібрані з її допомогою кошти використовувати для підтримки насильства або придбання військової техніки». Пізніше це сталось з акаунтом Стерненка, і після цього почалась епоха відміни сервісу. Але тоді патрони зрозуміли, що підписники просто відписуються (та не переходять на альтернативи), тому це стало окремим челенджом – перевести на інші платформи або просити якийсь час не відписуватись

utnxc-1.jpg

Також деякі проросійські акаунти все ще існують на платформі та ніяк не блокуються.

Другий важливий момент – комісії (та податки). Патреон знімає 8% доходу + ПДВ (20%) + додатково комісія на пейаути (коли валюта патрона відрізняється на ту, де буде виплата, і для українців це теж залежить так як зазвичай виплати в доларах), ну і виплати на умовну карту Payoneer не дуже легально виглядають.

Насправді причин більше – наприклад, може виглядати дуже всратий та незручний додаток, максимально дивні дизайнерські рішення, зняття першого числа донатів (якщо я на когось підписався 31-го жовтня, то 1-го листопада зніметься точно така ж сума на наступний місяць), але існування росіян на платформі вже може бути як 🚩.

Що крутого в патреоні

  • В першу чергу, це бренд. Коли хтось каже «підтримайте нас на патреоні» – це зрозуміло, про що мається на увазі, і скоріш за все, якись профіль там вже було створено.
  • Фінансова частина – в якості компенсації за такі величезні комісії, створювач контенту не задумується над фінансовими/податковими питаннями, а просто отримує оплату прямо на свою Payoneer-карту. До речі, на онліфансах комісія в рази більше (20%) – здогадайтесь, чому (відповідь буде в кінці параграфу)?
  • Це безпечно – карта привʼязується лише раз, сам створювач контенту доступу до нього не має, ну і далі патреон раз на місяць доїть патронів, які підписались.
  • Можливо, централізація та соціалізація всього (на одній платформі) є одночасно і мінусом, і плюсом – патрон може відкривати для себе інші профілі там, і підписуватись на інших.
  • Є API, тому розробники можуть створювати свої інтеграції.

Комісія на онліфанс – спочатку 20% ПДВ, а потім ще 20% платформа забирає собі. Однією з причин є величезна кількість фроду – хоч це не дуже працює в Україні, але в штатах якись чулувік може подати чарджбек на цей платіж, і сервіси платять $25-30 в кожному випадку, навіть якщо вони виграють цю справу. Цікаво, що в різних закладах в штатах бояться слова чарджбек та повертають суму без жодних питань, а у нас банки розводять руками та відмовляються розпочинати цю довгу процедуру.

Альтернативи

Коли я шукав альтернативи, то з закордонних на сайтах часто додають свій PayPal-рахунок (опускаю питання з легальністю :), також http://buymeacoffee.com, https://contribee.com/ та https://ko-fi.com/. Усі вони виглядають дуже гарно, працюють, і на buymeacoffee дуже багато подкастерів перейшло, хоча по цифрах видно, що підтримка все-таки впала.
З українських цікавіше – я відкрив для себе Донателло та Дяку. Донателло прям дуже гарно виглядає, і хоч ніде вони за комісію не пишуть, в інтернатах знайшов інформацію про 5% + комісія сервісу, але того ж API немає.

Всі вони гарно підходять якщо мета – збирати донати, але без додаткових інтеграцій.

Але виглядає, що можна було б вирішити проблему блокування звичайною... децентралізацією!

Децентралізація патреону? WHAT?

На хайпі децентралізації всього (коли немає як такого головного сервера) – криптовалют/мастодону/блуская можна спробувати та з платежами зробити аналогічне. В такому випадку, створювача контенту ніхто не заблокує (хіба що мерчант, який проводить платіж) та він отримуватиме донати прямо на свій рахунок, обходячи посередників та їх податки.
Великі та сурйозні проєкти – ті ж юкрейнер, зе юкрейніанс, повернись живим мають свої форми та можливість отримувати платежі та робити підписку напряму, без жодних платформ а-ля патреон.

По невеликих інсайдах я знаю, що технічно досить складно деяким сервісам робити повноцінну підписку – особливо, коли стаються якісь неочевидні фінансові моменти, і завжди залишається багато ручної роботи. У випадку з цим сервісом, було б достатньо зареєструвати свого ФОПа в Дії (за 5 хвилин, хехе), відкрити рахунок, далі на тому ж LiqPay отримати ключі, додати їх в форму та налаштувати в інтерфейсі після того, як оплата пройде успішно.

Комісія

Фактично виходить податок ФОП (ті ж 5%, але це може бути взагалі друга група з фіксованим податком) + комісія 1.5% в LiqPay або 1.3% в інтернет-еквайрингу від Монобанку (так, вони зробили це!). Причому це все абсолютно легально та без 20% ПДВ!

Тригери

Однією з корисних фіч могли б бути «дії» по аналогії з https://ifttt.com – зазвичай, основні способи використання – додати користувача в список для email-розсилки, надіслати перше повідомлення та додати автоматично в телеграм/signal-групу або оновити групу в БД, і це можна вважати «діями». Мені дуже подобається реалізація IFTTT – в якийсь час я буквально двома строчками коду оновлював статус в slack на основі тривог. Ну і само собою якісь сповіщення або вебхуки можна посилати, раптом щось складніше очікується, чим просто оплата.

Синдікація (поширення) контенту

Через те, що один з плюсів патреону – соціалізація та можливість переглянути всю стрічку з патреонів, то створений контент теж було б добре агрегувати та поширювати. Ось тут і прекрасні протоколи – ActivityPub (мастодон) та AT Protocol(блускай) приходять на допомогу. Можливо, вони навіть можуть інтегруватись з самим блускаєм.
З цікавого я бачив BookWyrm – соцмережа на основі ActivityPub для трекінгу книжок. Звісно, що воно досить всрато виглядає та робили програмісти-для-програмістів (як же продати це користувачу з гудрідз?), але ідея використовувати вже готовий протокол для поширення постів (а особливо, якщо і вдасться інтегрувати з самою соцмережею) виглядає дуже навіть і реально.

Монетизація?

Взагалі, такі моменти може бути сладно монетизувати – це могла б бути допомога (підняти це все на клієнтських серверах) та створення плагінів, які працюватимуть з різними системами, або ще я бачив, як модні стартапи беруть гроші за підтримку всієї інфраструктури та брати якийсь flat-fee. Ну або просто все в відкритий доступ опублікувати якусь частину (без того activitypub/atproto).

Взагалі, мені здавалось, що це могла б бути прекрасна допомога волонтерам – вони зможуть легко організувати щомісячну підписку, адже ті ж банки такої можливості не дають.

💌 Підписочка!

Зазвичай я пишу про свої невеликі проєкти, дослідження, про прочитані книжки та все цікаве, що знаходжу для себе.

Без спаму та AI – лише мій крафтовий контент!

Анонси також можна побачити у мене в твітері, блускаї або підписатись на RSS.

© Клименко Вадим
[email protected]
Підписочка
На e-mail або RSS
Соцмережі
Твітер / Блускай / Фейсбук
Цікавеньке
Блогрол
Створено під час повітряних бледін у  Fill 3 Києві