Блог Книжки Блогрол

Інфографіка про війну на конкурсі «Information is Beautiful Awards»

Інфографіка про війну на конкурсі «Information is Beautiful Awards»

Щороку проводиться церемонія нагородження найкращих матеріалів по візуалізації даних, інфографіці та інтерактивних штуках – «Information is Beautiful Awards». У цьому році зʼявилось декілька проєктів, повʼязаних з війною, які увійшли в шортлист.

1. «Відтінки темряви» від Текстів

«Тексти» зробили прекрасну роботу, зібрали інформацію про вимкнення світла та створили інфографіку, як пропадало світло під час перших блекаутів. Шкода, що я дуже пізно побачив їх анонс по збору інформації про вимкнення світла – я в якийсь момент згадав, що забув вимкнути логи, коли робив віджет з станом електроенергії – ним користувалось в пікові дні до десяти тисяч людей, і можна було б агрегувати (звісно, що анонімну та неперсоніфіковану) інформацію про стан світла в регіонах.

Взагалі, дуже вболіваю та рекомендую Тексти – у них прекрасна візуалізація та аналітика! Наприклад, останній матеріал про те, як у росіян побудована оборона на півдні, або розслідування про масове вбивство на Житомирській трасі. Або як вони проаналізувати 10 тисяч стенограм (!) з виступами Путіна, і візуалізували, як змінювалась його риторика.

За останні тижні вони також візуалізували карти обстрілів, і це справляє зовсім інше враження, на відміну від повідомлень в моніторингових каналах. Вважаю, що це треба номінувати на наступну премію!

Голосування триває до 15 жовтня, і також важливий момент, що голосувати можна без авторизації, але враховуватимуться лише голоси зареєстрованих користувачів. Якщо є бажання підтримати цей ресурс – лінк на голосування (але не забудьте авторизуватись). Інструкція від Текстів у них на сайті також є.

2. Статистика з сиренами до річниці повномасштабного вторгнення від El País

Нарешті El País прибрали пейвол для цього матеріалу, тому тепер вже можна насолодитись переглядом! Дуже гарна аналітика по тривогах з контекстом подій. Звісно, що там не завжди є пряма кореляція з подією та тривогами, але було дуже приємно побачити, що навіть іноземні ЗМІ також роблять інфографіку.

Приємний бонус (для мене ггг): журналісти правильно написали в матеріалі моє імʼя та прізвище (на відміну від Vadym Klimenko в NY Times), і матеріал зроблений з любовʼю!

3. Ілюстрований сторітелінг про депортацію з окупованих територій

Гарна візуально, але страшна історія про фільтраційні табори та про депортацію українців в Росію. Хоч такий формат напрочуд виглядає на великих екранах, але і під мобільні теж вдається адаптовувати це все.


One more thing: це ніде не було номіновано, але постійно згадую матеріал від NY Times про Битву за Київ – ось ці рендери карти, міста (хоч воно десь і створено було до 19-го року), порівняння та відео... І саме під час перегляду я вперше зрозумів, що Київ – це ж місто, яке за площею більше навіть за той же (материкова частина) Нью-Йорка!

Взагалі, якщо подивитись весь шортліст премії, то там є дуже багато прикладів для натхнення та рішення, як гарно можна репрезентувати дані.

💌 Підписочка!

Зазвичай я пишу про свої невеликі проєкти, дослідження, про прочитані книжки та все цікаве, що знаходжу для себе.

Без спаму та AI – лише мій крафтовий контент!

Анонси також можна побачити у мене в твітері, блускаї або підписатись на RSS.

© Клименко Вадим
[email protected]
Підписочка
На e-mail або RSS
Соцмережі
Твітер / Блускай / Фейсбук
Цікавеньке
Блогрол
Створено під час повітряних бледін у  Fill 3 Києві