Блог Книжки Блогрол

Про концепцію «малого вебу»

Про концепцію «малого вебу»

На днях на пошту впав лист від Kagi – це платна пошукова система, де немає реклами (гугл, привіт!), пошук релевантніший (гугл, ще раз привіт!) не відчувається, що пошукова система намагається тебе обдурити та продати (вже ж і так гроші заніс), і виглядає приємніше інших пошукових систем. З того ж дня я почав її використовувати – дуже подобається, досить адекватно вона працює, і можна навіть налаштувати пріоритети сайтів в результатах – гуглу таке не снилось! Є тріал та безплатний режим, тому якщо хтось хоче спробувати щось нове, але не умовний DuckDuckGo (я намагався пару тижнів ним користуватись, але здався) – це ваш шанс!

Далі я почав дивитись, що у них є для розробників. Окрім доступу до FastGPT, я побачив цікавий розділ з «Kagi Small Web RSS Feed», і тут я відкрив цей прекрасний термін, але не скільки про RSS (це ж було вже!), а про концепцію малого вебу.

Як пишуть автори Kagi у своєму блозі, точної дефініції цього терміна немає, але часто він описує невелику некомерційну частину інтернету, персональні сайти для людей, та про те, як на них діляться знаннями чи чимось цікавим без фінансової вигоди. Ну і нагадує про ностальгію 2010-х, коли маркетологи ще не заполонили інтернет, тому ніхто не намагався на кожному кроці щось продати. В інших блогах описують, що це також можуть бути сайти, які працюють дуже швидко, не завантажують js-бандли по 30 мегабайт, та кожен має свою естетику дизайну. Автори Kagi також посилаються на пости в блогах – один мужик аж цілу годину за це розповідав!

Чому не соцмережі?

Відомо, що соцмережі – маніпуляційна клоака, де не напишеш, що росія – країна-гній/непотріб та не запостиш фотку ридаючого Ілона Маска над фотографією мертвого російського генерала, і де алгоритми часто створюють більше проблем, чи вирішують рекомендаціями. Врешті, в соцмережах контент, створений користувачем, часто йому не належить. Ну і, звісно, боти/кенселінг/спам щасливішою людину не робить.

Іронічно, що більше людей переходить в мій блог саме через анонси в соцмережах, але…

Що робить Kagi?

Окрім того, що у них є стрічка зі всіма постами з таких сайтів (її не варто дивитись, бо там дуже багато всього), у них є окрема сторінка, де можна знаходити відкривати якісь випадкові пости по одному, а найцікавіше – вони пріоритезують персональні блоги у пошуку, що перетворює цю пошукову систему, і це дозволяє знаходити багато цікавого.

Шо по українському малому вебу?

Я якось заводив блоґролл з деякими цікавими блогами, за якими я слідкую, але їх насправді в рази більше, хоч і в більшості своїй їх створюють саме розробники та дизайнери, але там дуже багато цікавого, чого в соцмережах часто складно помітити.
Наприклад, Володимир Смірнов написав про останню прочитану книжку про стоїків (в гудрідз таких коментарів ніхто не залишає!), Стас Говорухін написав гарний пост про людей, як мріють та діють, а Олексій Колодько пише про дизайн та, наприклад, про невеликі деталі у ботанічних парках. Або Poohitan згадував, як в перші дні повномасштабної війни в комендантську по Києву їздили. В такі блоги часто не перейти, не знаючи про автора (багатьох цікавих авторів я відкрив випадково). І хоч деякі пости влізуть в тред у твіттері (пардон, в Екс), є щось гарне у тому, щоб читати його та бачити якісь деталі на сайті. Ось в Олега Боженка є окремо фотогалерея, і у попередньому житті я навіть деякі місця колись вкрав звідти у свій список, щоб відвідати :)

Хочу свій сайт!

Насправді все ще є проблема з великим порогом – це не просто, як створити профіль в соцмережі, і навіть чатжпт може трохи допоможе, але там точно будуть якісь проблеми, про які якщо не запитати, то не буде відповіді. Є конструктори а-ля Wix, а для письменників є всякі компромісні рішення – блог-платформи Substack та наша українська Друкарня звідки з часом можна буде перенести все створене, але якщо ви хочете щось створити своє, і треба допомога – напишіть мені! Можливо (скоріш за все), чимось зможу допомогти :)

Як їх знаходити?

От тут і є проблема, тому випадково не потрапивши на сайт (наприклад, шукаючи мапу тривог або слово, в якого краще починати гру в Кобзу), їх складно знаходити. Можливо, був би сенс робити якийсь каталог з окремою стрічкою. Це фактично буде крок назад у 2009-й рік, коли мені, у 14 років, передали ключі до одного з блог-комʼюніті, але зараз більше розуміння, як краще будувати це все :)

Ще був колись гарний концепт блогролів – блогери давали посилання у себе на сайтах на інших блогерів, яких вони читають, і це трохи розв'язувало питання з пошуком нових блогів.

Звісно, що «Small Web» – це не майбутнє вебу, але це дуже приємна частина інтернетів, за яку я все ще вболіваю, і яку ваші чатгпт, сподіваюсь, не замінять :)

Опубліковано

💌 Підписочка!

Зазвичай я пишу про свої невеликі проєкти, дослідження, про прочитані книжки та все цікаве, що знаходжу для себе.

Без спаму та AI – лише мій крафтовий контент!

Анонси також можна побачити у мене в твітері, блускаї або підписатись на RSS.

© Клименко Вадим
[email protected]
Підписочка
На e-mail або RSS
Соцмережі
Твітер / Блускай / Фейсбук
Цікавеньке
Блогрол
Створено під час повітряних бледін у  Fill 3 Києві